top of page
IMG_2794.HEIC

Grå knippesopp

~ Lyophyllum decastes ~

*

Våråkersoppen er en av soppene som kommer tidlig i sesongen, ofte allerede i slutten av mai. Soppen er hygrofan, det vil si at den skifter farge ettersom det er fuktig eller tørt i været. I fuktig vær er den lys gulbrun, ofte noe mørkere mot midten, mens i tørt vær er den lys grågul til hvitaktig. Den er ofte litt oppsprukket i hatten, og har tette bleke gråbeige skiver med brunt sporepulver. Den slanke stilken har en hudaktig hengende ring som lett faller av, og av og til kan ringen henge igjen som en blondekant i hattekanten.

 

Våråkersopp vokser enkeltvis eller flere sammen i små grupper på gress og strø. Soppen er spiselig, og selv om den ikke går for å være blant våre beste gourmetsopper smaker den helt ok stekt i godt smør med et dryss salt og pepper!

Hatt:  Hvelvet til flat, lys gulbrun til hvitaktig, hygrofan.

Stilk:  Blek, med langsgående lysebrune striper. Hudaktig ring.

Skiver: Tette, blek gråbrune
Soppkjøtt:  Fast men spinkel

Sporepulver: Tobakksbrunt

Lukt:  Lukter svakt av mel og jord

Voksested:  Vokser på gress og strø

Sesong:  Mai- juni

Matverdi:  Spiselig 
Forveksling: Kan forveksles med sjampinjong og andre åkersopper. Se mer nedenfor

IMG_2785.HEIC
IMG_2784_edited.jpg
IMG_2821_edited.jpg
IMG_2792.HEIC
IMG_2832.HEIC
IMG_2950.HEIC

Forvekslingsarter
 

Vårfagerhatt kan forveksles med flere hvite vårsopper, bl.a. giftrødspore, sommermunkehatt og vårtrevlesopp, som er giftige, så sjekk nøye alle kjennetegn og aldri spis sopp du ikke er 100% sikker på!

Vårfagerhatten har hvitt sporepulver, mens giftrødspore har rosa sporepulver. Ofte, men ikke alltid, kan du se dette som et svakt rosaskjær i skivene. Det sikreste er å ta en sporepulverprøve.

 

Vårtrevlesopp har brunt sporepulver og stilken får rødaktige flekker når man tar på den. Sommermunkehatt har hvitt sporepulver, men den er spinklere enn vårfagerhatten, og lukter ikke mel.

IMG_2951.HEIC
bottom of page