top of page
F0A5F8C6-A28B-4E6F-B01E-6CEA9F1F7539.jpeg

Furuskjellpigg

~ Sarcodon squamosus ~

SMAKSFORSTERKEREN

Det er så gøy å finne Furuskjellpigg, for den er stor og iøynefallende. Vi hører noen sier den er stygg og ser ekkel ut, men vi synes det er en praktfull sopp både for syn og for gane! Furuskjellpigg vokser med furu og kan bli veldig stor - opp til 20-30 cm i diameter. Soppen er særegen med store grove pigger under hatten, og de grove flikene/skjellene på oversiden. Vi finner den ofte på tørre furumoer, og finner du én finner du ofte flere. Den er blant de trofaste artene - har du funnet den en gang, kan du lete samme sted året etter. 

Soppen er karakteristisk, og med de store gråbrune piggene på undersiden er det vanskelig å ta feil. Riktignok kan den forveksles med andre store piggsopper - se under. 

 

Furuskjellpigg har kraftig umami-smak, og egner seg spesielt godt i soppsoya. Den er også god å bruke stekt eller i soppblanding. Egner seg godt til tørking. Faktisk er den også veldig fin som fargesopp. Den gir en flott blå farge.

Hatt:  Gråbrun bunn med kraftige mørkebrune skjell. Kan bli stor
Underside:  Tette blekbrune pigger

Stilk:  Lysebrun til gråbrun, kort og kompakt
Soppkjøtt:  Kraftig og kjøttfull

Lukt:  Markant sopplukt

Voksested:  Furuskog

Sesong:  Høst

Matverdi:  Spiselig og spesielt god til bruk i soppsoya

Forveksling:  Granskjellpigg. Se mer nedenfor

IMG_8272.HEIC
F613DAC9-93D7-4155-9CEE-6CFF8A0A7694_1_201_a_edited_edited.jpg
F0A5F8C6-A28B-4E6F-B01E-6CEA9F1F7539.jpeg
IMG_8279.jpg
0771ABA3-0A4A-47DE-AE3D-60B232EEA12B.jpeg
IMG_9772.JPG
C99D63B4-F450-4EA2-BC7B-5D8C5E8099E8.jpeg

Forvekslingsarter

Furuskjellpigg kan forveksles med andre storpigger, spesielt med granskjellpigg som kan være påfallende lik. Granskjellpigg er lysere i fargen, både på over- og undersiden. Bildene her illustrerer godt forskjellen. 

 

Den letteste måten å skille disse på er å se hvor de vokser - navnet forteller oss nemlig hvilke trær henholdsvis furu - og granskjellpigg lever i symbiose med. Granskjellpigg er også vesentlig lysere i farge både på over- og undersiden. Den kan bli temmelig bitter og regnes ikke som matsopp. Heldigvis er den ikke giftig. Det er bra, for små og unge eksemplarer kan benyttes  både i soppsoya og til steking.

7651B6D4-8106-4290-8DDA-C159A6319C72.jpeg
bottom of page