Furuskjellpigg
~ Sarcodon squamosus ~
SMAKSFORSTERKEREN
Det er så gøy å finne Furuskjellpigg, for den er stor og iøynefallende. Vi hører noen sier den er stygg og ser ekkel ut, men vi synes det er en praktfull sopp både for syn og for gane! Furuskjellpigg vokser med furu og kan bli veldig stor - opp til 20-30 cm i diameter. Soppen er særegen med store grove pigger under hatten, og de grove flikene/skjellene på oversiden. Vi finner den ofte på tørre furumoer, og finner du én finner du ofte flere. Den er blant de trofaste artene - har du funnet den en gang, kan du lete samme sted året etter.
Soppen er karakteristisk, og med de store gråbrune piggene på undersiden er det vanskelig å ta feil. Riktignok kan den forveksles med andre store piggsopper - se under.
Furuskjellpigg har kraftig umami-smak, og egner seg spesielt godt i soppsoya. Den er også god å bruke stekt eller i soppblanding. Egner seg godt til tørking. Faktisk er den også veldig fin som fargesopp. Den gir en flott blå farge.
Hatt: Gråbrun bunn med kraftige mørkebrune skjell. Kan bli stor
Underside: Tette blekbrune pigger
Stilk: Lysebrun til gråbrun, kort og kompakt
Soppkjøtt: Kraftig og kjøttfull
Lukt: Markant sopplukt
Voksested: Furuskog
Sesong: Høst
Matverdi: Spiselig og spesielt god til bruk i soppsoya
Forveksling: Granskjellpigg. Se mer nedenfor
Forvekslingsarter
Furuskjellpigg kan forveksles med andre storpigger, spesielt med granskjellpigg som kan være påfallende lik. Granskjellpigg er lysere i fargen, både på over- og undersiden. Bildene her illustrerer godt forskjellen.
Den letteste måten å skille disse på er å se hvor de vokser - navnet forteller oss nemlig hvilke trær henholdsvis furu - og granskjellpigg lever i symbiose med. Granskjellpigg er også vesentlig lysere i farge både på over- og undersiden. Den kan bli temmelig bitter og regnes ikke som matsopp. Heldigvis er den ikke giftig. Det er bra, for små og unge eksemplarer kan benyttes både i soppsoya og til steking.